Hükümetin memura zam teklifi belli oldu

Hükümet, memur ve memur emeklileri için gelecek yıl ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için ise yüzde 9 zam teklif etti. Memur-Sen ise, zam teklifinin yetersiz olduğunu belirterek, yeni bir teklifte bulunulmasını talep etti.

Haber Merkezi |

ANKARA (EKONOMİ) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükümetin 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisine 2024 yılı ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci 6 ayı için yüzde 9 oranında zam teklifini getirdiğini bildirdi.

Hükümet ile kamu sendikaları arasında sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci turu yapıldı. Toplantı öncesi Bakan Vedat Işıkhan, 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin hükümetin teklifini açıkladı. Işıkhan’ın verdiği bilgilere göre 2024 yılı ilk 6 ayında yüzde 14, ikinci 6 ayında yüzde 9 önerildi. 2025 yılında ise ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 önerildi. Bakan Vedat Işıkhan, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerine göre gelecek yılın ilk yarısında ayrıca yüzde 25 enflasyon farkı öngörüldüğünü aktardı.

Sendikalarla hükümet 17 Ağustos Salı günü tekrar bir araya gelecekler. Teklife ilişkin müzakereler 21 Ağustos’a kadar sürecek. Bu tarihe kadar anlaşma sağlanırsa sözleşme imzalanacak, sağlanmazsa konu hakem heyetine gidecek.

Memur-Sen'den yeni teklif talebi

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki ikinci toplantının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Kamu İşveren Heyeti'nin, toplantıda memur ve memur emeklisine sunulan teklifi anımsatan Yalçın, şöyle konuştu:

"Kamu İşveren Heyeti'ne tavsiyemiz, hiç vakit kaybetmeden teklifi revize etmesi ve yeni bir teklifle sıkışmış olan zamanı çok daha verimli kullanarak, takvimin sonunda mutabakatı mümkün kılacak zemine taşımak için gayret göstermesidir. Çünkü söz konusu rakamlar, beklentinin okunamadığı anlamına gelir. Önümüzde 17 Ağustos'ta ikinci teklif, daha sonrasında da son teklif için süreç var. Burada iki teklif getirilecek diye bir şey yok, üç teklif de getirilebilir. Onun için bu teklifi revize etmek lazım, güncellemek lazım. Teklifte refah payından söz edilmedi. Enflasyonist ortamda alım gücü kaybolmaması için 2024 yılı için özellikle üçer aylık teklifler sunduk. Teklif altışar aylık geldi. Bunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

"Kiralarla ilgili de bir teklifin gelmesini bekliyorduk"

Kamu görevlilerine kira yardımı yapılması yönünde taleplerinin de olduğunu anımsatan Yalçın, şunları söyledi:

"Masaya kiralarla ilgili de bir teklifin gelmesini bekliyorduk. Memur emeklilerinin ayakta kalma durumlarının olmadığını bu aylıklarla çok zorlandıklarını söylemiştik, bu konuda cümle kurulmasını bekliyorduk, kurulmadı. Teklifi sunmamızın üzerinden 21 gün geçti. Bunları çalışma için yeterli zaman vardı. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara varıncaya kadar diğer taleplerimizle ilgili cümle kurulabilirdi. Henüz bunlara ilişkin bir cümle kurulmadı."

Yalçın, 967 teklifin toplu sözleşme masasında olduğunu belirterek, tüm tekliflerin ele alınmasını için zamanın verimli kullanılması ve görüşmelerin aralıksız devam ettirilmesi çağrısında bulundu.

Teklifin, Merkez Bankasının enflasyon tahmininin 10 puan gerisinde olduğuna dikkati çeken Yalçın, "Hiç vakit kaybetmeden yeni teklifin gelmesi için maliye bürokrasisinin ve Kamu İşveren Heyeti'nin çalışması gerekiyor." dedi.

Bakan Bolat: OVP'ye uygun adımlar atmaya devam edeceğiz Borsada servet inşasının formülü uzun vadeli yatırım Bu hafta hangi yatırım aracı ne kazandırdı? Euro, Dolar, borsa, altın... F-16 savaş uçakları ‘Karadeniz’ görevi için havalandı Ayşe Barım soruşturması ünlülere sıçradı! 3 ünlü oyuncu adliyede Kartalkaya’daki facia yangın söndürme cihazlarına talebi artırdı