HEPA Türkiye Müdürü Fikret Nas: Macaristan, Türkiye'yi doğuya açılan kapı olarak görüyor

İki ülke arasındaki diplomatik girişimlerde ve işbirliklerinde son dönemde artış gözlemlendiğini belirten HEPA Türkiye Genel Müdürü Fikret Nas, Macaristan’ın Türkiye’ye özel önem verdiğini söyledi.

Filiz COŞKUN
ANKARA-Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı’nın (HEPA) Türkiye ve Yunanistan’dan sorumlu birimi HEPA Türkiye’nin Genel Müdürü Fikret Nas, Macaristan’ın "Doğuya Açılım" politikasının bir parçası olarak Rusya ve Çin’den sonra Türkiye’ye özel önem verdiğinin altını çizerek, "Bu strateji doğrultusunda, iki ülke arasındaki diplomatik girişimlerde ve işbirliklerinde son dönemde artış gözlemleniyor; iki ülke arasındaki ticari ilişkiler gelişiyor, karşılıklı ticaret hacmi sürekli yükselen bir grafik izliyor" dedi.

Nas, Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı HEPA’nın Türkiye ve Yunanistan’dan sorumlu temsilcisi olarak faaliyet gösteren HEPA Türkiye olarak, küçük ve orta ölçekli Macar işletmelerinin ihracat kabiliyetlerini ve ihracat miktarlarını artırmaya yardımcı olmak amacıyla, Türkiye-Macaristan arasındaki işbirliği anlaşmalarına aracılık ettiğini aktardı.

Macaristan’dan Türkiye’ye teknoloji, ürün ve hizmet ithal etmek isteyen Türk şirketleri yanı sıra Türkiye ve Yunanistan’daki şirketlerle çalışmak isteyen Macar şirketlerine ücretsiz danışmanlık sunduklarına değinen Fikret Nas, "Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı HEPA'nın Türkiye ve Yunanistan’dan sorumlu resmi temsilcisi olarak 2015 yılından bu yana faaliyet gösteren HEPA Türkiye; Türkiye, Yunanistan ve Macaristan’da yer alan 6 ofisi ile ülkeler arası ticaretin gelişmesi için ücretsiz danışmanlık sunmaktadır. Her sektörden şirkete hizmet veren HEPA Türkiye, Türkiye’den ve Macaristan’dan şirketlerin güvenilir iş ortaklarına ulaşmaları için sektör araştırmaları yapmakta; potansiyel alıcılarla/ortaklarla görüşmeler organize ederek uzun soluklu stratejik işbirliklerinin kurulmasına ön ayak olmaktadır" diye konuştu.

"İleri teknoloji cirosu 25 milyar euro"

Bir çok ileri teknoloji şirketine ev sahipliği yapan Macaristan’da bu alanda yıllık cironun 25 milyar Euro’yu aştığını bildiren Nas, "Macaristan elektronik, bilgi ve iletişim endüstrisi köklü şirketlerin yanı sıra hızla büyüyen bir start-up ekosistemine sahip. Özellikle yazılım ve hizmet ihracatında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında gösterilen Macaristan, medikal teknolojide de uluslararası rekabette söz sahibi ve Orta ve Doğu Avrupa bölgesindeki en büyük ihracatçı konumunda yer alıyor" dedi.

Medikal sektörünün İhracata dayalı üretim yapan 150 firma ve 48 binden fazla çalışan ile Macaristan’ın toplam ihracatının yüzde 4.9’unu sağladığı bilgisini veren Fikret Nas, "Macaristan’da, filiz şirketler olarak da adlandırılan "spin-off" firmalar da teknoloji geliştirme ve inovasyonda önemli rol oynuyor. Teknoloji üretilen yerlerde, genelde üniversite bünyesinde kurulan bu şirketler sayesinde üniversitelerin araştırma potansiyeli ile akademik bilgileri kamu – üniversite – sanayi iş birliği ile inovatif bir ürün veya hizmete dönüşüyor. Macaristan’ın 4 büyük şehri Budapeşte, Szeged, Debrecen ve Pecs’te yoğunlaşmış araştırma ve inovasyon merkezleri ile medikal teknoloji sektörü ileri AR-GE faaliyetleri yürütüyor" ifadelerini kullandı.

Bu sektörlerin araştırma geleneği, kalifiye işgücü ile önlerinin açık olduğuna vurgu yapan Nas, şunları söyledi; "Becton Dickinson (BD), B.Braun, GE Healthcare ve Coopervision gibi global firmalar tarafından uzun yıllardır üretim üssü olarak kullanılıyor. Çoğu Macar kökenli olan Richter, Egis, Cyclolab, Omixon, Cominnex, Solvo ve Thales Nanotechnologies gibi şirketler uluslararası pazarda öne çıkıyor.

Yenilikçi ilaçların klinik denemeleri ve biyofarmasötik ilaçların geliştirilmesi için de çeşitli çalışmalar yürüten Macaristan özellikle "kırmızı biyoteknoloji" olarak adlandırılan; gen terapisi, rekombinant aşılar, biyofarmasötikler, yapay organ/doku üretimi gibi biyoteknolojik gelişmeleri kapsayan alt sektör ile disiplinlerde Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’nde dikkat çekiyor."

İkinci el otomobil satışında yeni dönem başlıyor Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! İş GYO, Marmara Park AVM’nin arsasını satıyor İPA Başkanı Gökce: Türkiye, organize suçta Avrupa'da birinci Rifat Hisarcıklıoğlu'dan ücret artışı için gelir vergisi çağrısı Ev alacaklar dikkat! Konut kredisinde faizler düştü: Başvuru şartları neler?