Hazır giyim ipi göğüsledi

ABD ve Avrupa’nın özellikle maske, tulum önlük gibi koruyucu giysi taleplerini Çin yerine Türkiye’ye kaydırması hazır giyim sektörüne 5 yıl aradan sonra ihracatta birincilik getirdi. Hazır giyim sektörü böylece ağustos ayında 1 milyar 546 milyon dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu.

LEYLA İLHAN

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, sektörün üç aylık sıkıntılı dönemin ardından hızla toparlandığını vurguladı. Gültepe, “Mayıs ayında yüzde 38,3’e kadar gerileyen kapasite kullanımımız ağustosta yüzde 68,9’a ulaştı. Depolarımızdaki stokların hızla çekilmesinin yanı sıra maske ve koruyucu giysiye yoğun talebin de etkisiyle haziran ayı ihracatımızda yüzde 25 artış kaydettik. Temmuz ihracatımız ise yüzde 8,4 artışla 1 milyar 812 milyon dolara yükseldi. Aylık ihracatta ilk kez 1,8 milyar dolar çıtasının üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attık. Sektör olarak ağustos ayında da çok iyi bir performans gösterdik. Türkiye genel ihracatı yüzde 5,7 düşerken biz 10,9’luk artış ile 1 milyar 546 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu sonuçla 5 yıl aradan sonra ihracatta lider sektör olarak yeniden zirveye oturduk” diye konuştu.

Türkiye’nin hazır giyim ve tekstil alanında Çin’den sonra en büyük entegre sisteme sahip ülke konumunda olması ve sağlıklı ürün talebinin etkisiyle ihracatta öne çıktığını kaydeden Gültepe, herhangi bir hizmet problemi olmazsa sektörün bu pozisyonunu devam ettireceğini söyledi.

Takım elbiseye talep düştü, spor grubu yükseldi

Gültepe, ihracat pazarlarına yönelik olarak şunları söyledi: “Hazır giyim sektörünün ilk 10 pazarı arasında yer alan ülkelerden İsrail’e ağustos ayında ihracatımız yüzde 39, Hollanda’ya yüzde 33, ABD’ye yüzde 30, İngiltere’ye yüzde 27, İspanya’ya yüzde 14, Fransa’ya yüzde 12, Almanya’ya ise yüzde 7 arttı. Avrupa ve ABD’den gelen siparişler önümüzdeki 4 ayın da iyi geçeceğini gösteriyor.” Bu ülkelere yapılan ihracatta takım elbiselere olan talebin azaldığını kaydeden Gültepe, buna karşın pantolon, eşofman ve spor giyim grubunda satışların arttığını söyledi.

Hibe şartı ihracatı düşürüyor

Çin’in dünyaya maske, tulum gibi tıbbi ürün ihracatının 30 milyar dolar olduğunu söyleyen Gültepe, Türkiye’nin bu alandaki ihracatının ise 750 milyon olarak gerçekleştiğini kaydetti. “Eğer Türkiye maske ve tulum gibi giysilerin ihracatında hibe şartı getirmeseydi sektör bu rakamı 1.5- 2 milyar dolar seviyesine çıkarabilirdi” diyen Gültepe, “Bundan sonraki süreçte hibe şartı kalkarsa Çin’le rekabet şansımız olacak. Çünkü o zaman fiyat farkı yüzde 10 ile 15’e inecek. Avrupalı bu fiyat farkı için Çin’i seçmez. Dolayısıyla ihracatımız 3 milyar doları bulabilir” diye konuştu.

Sektörün % 85’i kısa çalışmadan çıktı

Sektördeki üreticilerin yüzde 80 ila 85’inin kısa çalışma döneminden çıktığını söyleyen Mustafa Gültepe, sadece turizmde yaşanan düşüş nedeniyle perakende kısmında yer alan Laleli, Merter, Osmanbey piyasalarında kalan firmaların yüzde 50’sinin hala kısa çalışma döneminde kaldığını söyledi. Son yıllarda özellikle İstanbul’da mavi yakalı işçinin kalmaması nedeniyle firmaların Anadolu’ya yatırım yaptığını kaydeden Gültepe, “Anadolu’da işsiz sayısının fazla olması ve sağlanan teşvikler de etkili oldu” dedi.

Ankaralılar dikkat! Bu yollar trafiğe kapatılacak Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Yargıtay kararı: Emeklilerin kredi ödemeleri maaşlarından kesilemez 11 kente kuvvetli yağış uyarısı Aydın Doğan Vakfı'ndan açıklama: Kağıt üzerinde kalmıştı Hangi banka ne kadar faizsiz kredi veriyor? İşte liste...