Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi (12 Temmuz 2021)

Yeni günün başlangıcında, piyasalar ve ekonomi gündemine dair öne çıkan başlıklar...

Haber Merkezi |

Yurt dışında önemli bir verinin olmadığı haftanın ilk günü, yurt  içinde işsizlik ve konut satışları takip edilecek.

Kabine Toplantısı da gündemde takip edilecek konular arasında yer alıyor.

..::PİYASALARDA SON DURUM::..

Döviz: Yurt içi döviz piyasalarındaki sakin seyir yeni haftanın başlangıcında da korunuyor. Yaklaşık 1 aydır 8,70 etrafında dar aralıklarda hareket eden dolar/TL, geçen haftanın kapnış seviyeleri olan 8,65-8,66 civarında. Euro/TL de 10,30'un hemen altında el değiştiriyor.

Piyasalar: Asya borsaları, ABD borsalarındaki rekor yükselişi ve Çin'de para politikasındaki esnek tutumu takiben küresel büyümeye dair yaşanan endişelerin azalmasıyla yükseldi. Yatırımcılar bu hafta risk iştahını etkileyebilecek çok sayıda gelişmeyi takip edecekler. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi geçen haftanın tamamında yüzde 2,3 geriledikten sonra bugün yüzde 1 civarı yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2,3 yükselirken, Güney kore Kospi endeksi yaklaşık yüzde 1 artıda. Çin lokomotif endeksi ise yüzde 1,7 yükseldi.

Petrol: Global büyümede yavaşlamaya yönelik endişelerin, arzda sıkılaşlaşma beklentilerine üstün gelmesinin etkisi ile petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı. Brent petrolünün varil fiyatı bu sabah 75,37 dolar seviyesine kadar geriledi.

Altın: ABD Doları'nın yeni haftaya bir miktar değer kazanarak başlaması, altın fiyatını geriletti ve spot altın bu sabah 1.801 dolar seviyesine çekildi. Yatırcımcılar, altın fiyatının yönünü belirlemek için ABD'de bu hafta açıklanacak enflasyon verisini ve Fed Başkanı Powell'ın konuşmasını beklediklerini ifade ediyorlar.

.::TÜRKİYE VE DÜNYADAN HABERLER::.

Avrupa Kupası Final maçında İngiltere, İtalya ile karşı karşıya geldi. İlk yarısı İngiltere'nin 1-0 üstünlüğü ile biten maçta İtalya, Banucci ile 67'nci dakikada beraberliği buldu ve karşılaşmanın normal süresi 1-1 bitti. Müthiş finalde uzatmalarda da durum değişmedi. Avrupa şampiyonunu penaltılar belirledi ve İtalya Avrupa şampiyonu oldu.

G-20 maliye bakanları, çok uluslu şirketlere daha adil bir vergi  dağıtımı sağlamayı hedefleyen ve şirketlerin vergi cennetlerine  kaçmalarını önleyecek reformlar konusunda anlaştı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, daha fazla ülkelere büyük, aşırı  karlı çok uluslu şirketleri vergilendirme imkanı veren mekanizmanın  gelecek yılın baharından önce hazır olmayabileceğini söyledi.

ABD Ticaret Bakanlığı, ABD'nin çıkarlarına aykırı faaliyetlerde  bulunma veya bu faaliyetlere karışma riski bulunduğu gerekçesiyle Çin, Rusya ve İran ile bağlantılı olduğu iddia edilen 34 şirketin  kara listeye alındığını duyurdu.

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD Ticaret Bakanlığı'nın insan hakları  ihlalleri iddiası ile 23 Çin şirketini ekonomik kara listeye alma kararına tepki gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden teknoloji, sağlık ve ulaşım gibi alanlarda  rekabetçi olmayan uygulamaları hedef alan bir kararname imzaladı. Kararname kapsamında atılacak adımların çalışanların ücretlerini  arttırması ve tüketiciyi koruması amaçlanıyor.

Çin Merkez Bankası Para Politikası Komitesi üyesi Wang Yiming, Çin MB'nin  geçtiğimiz hafta aldığı ve 15 Temmuz'da yürürlüğü girecek olan zorunlu karşılık oranı indiriminin para politikasında bir değişiklik anlamına  gelmediğini söyledi.

GÜNÜN AJANDASI

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  başkanlığında toplanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kabine toplantısının  ardından yapacağı millete sesleniş konuşmasında, Kurban Bayramı tatilinin  süresini açıklaması bekleniyor (15.30).

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haftanın ilk günü önemli verileri  duyuracak. Piyasaların öncelikle takip edeceği veriler konut satışları ve işgücü istatistikleri olacak. Konut satışları Mayıs ayında yıllık  yüzde 16,2 artışla 59 bin 166 adet olarak açıklanmıştı. İşsizlik oranı Nisan ayında yüzde 13,9, tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 16,2  seviyesinde gelmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 yıllık gösterge tahvilde yeniden satışa çıkacak. Hazine'nin 2 yıl (700 Gün) vadeli sabit kuponlu tahvilinin valörü 14 Haziran 2023. Bir önceki 2 yıllıkta ortalama bileşik faiz yüzde 18,66 olarak gerçekleşmişti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Euro Bölgesi maliye bakanları 2022 için mali duruş ve COVID sonrası  toparlanmada kurumsal yeniden yapılanma konusunda bir araya gelecek.

New York Fed Başkanı John Williams, günün konuşması bulunan Fed yetkilisi olacak.

Aydın Doğan Vakfı'ndan açıklama: Kağıt üzerinde kalmıştı Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Hangi banka ne kadar faizsiz kredi veriyor? İşte liste... Merkezi yönetim brüt borç stoku 8,3 trilyon lira oldu İmamoğlu'dan Beyoğlu tepkisi Asgari ücret, memur ve emekli maaş zam tahminini açıkladı