Giyim ve aksesuarda ‘paralel ithalat’a karşı savaş kızıştı
Türkiye’de paralel ithalatın önüne geçecek bir yasa yok ama yabancı markaların pazardaki haksız rekabetin artmasından dolayı şikayeti çok.
Haber Merkezi |Türkiye’de bir yandan taklit ürün pazarı almış başını gidiyor. İnternet siteleri, mağazalar ve hatta sosyetenin altın günlerine kadar giren taklit satışı, her geçen gün artıyor. Diğer yandan Avrupa’nın ‘yatık mal’ denilen, yani kullanılmamış olmasına rağmen zamanla dayanıklılığını yitirmiş giyim ve aksesuar ürünleri, paralel ithalatçılar tarafından ülkeye sokularak, daha uygun fiyatla sanki sezon ürünüymüş gibi pazara sunuluyor.
Türkiye’deki yabancı markaların başı bu sorunlarla dertte ve bu sorun giderek büyüyor. Yüzlerce şubesi olan bazı hızlı tüketim ürünleri mağazaları bile zaman zaman dünyaca ünlü markaların bu düşük kaliteli ürünlerini uygun fiyata satabiliyor. Türkiye’de paralel ithalatın önüne geçecek bir yasa yok ama yabancı markaların pazardaki haksız rekabetin artmasından dolayı şikayeti çok. Kulağıma gelen bir duyuma göre, geçtiğimiz günlerde hızlı tüketim malları satan bir mağaza, manav reyonunun yanına dünyaca ünlü bir markanın ürünlerini koymuş. Söz konusu yabancı marka ise konuyu mahkemeye taşımış. Firmanın gerekçesi şu; bu marka için milyonlarca lira reklam, tanıtım bütçesi ayırmasına rağmen, paralel ithalat yoluyla gelen bu mallar, düşük kalitesi ve sergilenme şekliyle, markanın imajına zarar veriyor. Pazarda, ‘Dünyaca ünlü marka, market rafına düşmüş’ algısı yaratılıyor. Bu da haksız bir rekabete yol açıyor.
3 temel sorun var
‘Rekabete tamamen aykırı’
Kahveci Hukuk Bürosu’nun sahibi Avukat Vehbi Kahveci, marka hakları konusunda uzmanlaşan
Tüketicinin uyanık olması şart
Paralel ithalat yoluyla getirilen düşük kaliteli ürünler ve elbette taklit ürünler, tüketici haklarını da hiçe sayıyor. Bilindiği gibi, markaların yetkili satıcılarından ürünler alındığında, belirli süreler içerisinde garanti kapsamına giriyor, ürünün kusurlu olması halinde yenisiyle değişimi sağlanıyor. Ancak sahte ya da yetkili distribütör dışında yapılan alışverişlerde herhangi bir garanti devreye girmiyor. Burada tüketicilerin bilinçli olması gerekiyor. Uzmanlara göre, özellikle e-ticaret sitelerinden bir ürün satın alırken dikkatli davranılması şart. E-ticaret sitesi iyice araştırılmalı. Ürünlerin Türkiye’de servisleri olup olmadığına bakılmalı. Daha sonra tüketici sitelerinden bu e-ticaret sitesiyle ilgili şikayet olup olmadığı kontrol edilmeli. Ürünlerin marka bilgileri, Türkiye resmi dağıtıcıları incelenmeli.