Dolar yükselecek mi, düşecek mi? Analistlerden dolar yorumu

Dolar Türk Lirası karşısında yükselişini sürdürüyor. Doları yatırım aracı olarak kullanan yatırımcılar dolar yükselecek mi, düşecek mi, sorusuna yanıt arıyor. Analistler dolar yorumunda doların diğer para birimleri karşısında yükselişinin devam edeceğini öngörüyor.

Haber Merkezi |

Dolar, bugün 9,59 lira seviyesinde. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararını açıklaması ile birlikte yükselişini hızlandıran doların izleyeceği yön merak konusu olurken yatırımcılar, dolar yükselecek mi, sorusuna yanıt ararken, analistler dolar yorumunda hem TL karşısında hem de diğer para birimleri doların güçlenmeye devam edeceğini öngörüyor.

TL karşısında dolar yükselecek mi?

DÜNYA Gazetesi yazarı ve Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erhan Aslanoğlu döviz kurunda yaşanan yükselişi, "Döviz kurlarını; içeride ve dışarıda faizlerin yönü, enflasyon, ödemeler dengesi ve riskler belirler. Son dönemdeki harekette küresel faizlerin yükselmesi, içeride para politikasında gevşeme ve belirsizlikler, enflasyonist baskılar ön plana çıkıyor görünüyor" şeklinde yorumladı.

Diğer para birimleri karşısında dolar yükselecek mi?

Fransa merkezli Société Généralé tahvil getirilerindeki yükselişin doları destekleyeceği ve euro/ dolar paritesinde 1,15 düzeyinin de aşağı yönlü kırılabileceği görüşünde. Fed sıkılaşmaya giderken Avrupa Merkez Bankası’nın daha ılımlı açıklamalar yapması ING Bank’a göre de Euro’da kısa pozisyonları, dolarda uzun pozisyonları yükseltiyor. Dolarda net uzun pozisyonlar Kasım 2019’dan bu yana en yüksek düzeyde.

Mizhuo Forex Direktörü Neil Jones doların diğer para birimleri karşısında zayıflığının uzun sürmeyeceğini, tekrar uzun vadeli boğa trendine gireceğini söyledi. İsviçre merkezli yatırım bankası UBS ise ABD dolarında güçlenişin devam edeceği görüşünü paylaştı. Banka ayrıca doların euro, İsviçre frangı ve Japon yeni gibi major para birimleri karşısında da değerleneceğini öngörüyor.

Avustralya merkezli Westpac ekonomistleri de küresel ekonomiye ilişkin görünümün Çin ve Avrupa’daki enerji kriziyle bozulabileceğini ve tam iyileşmenin 2022’ye sarkabileceğini, bunun da dolar endeksini 6 ila 9 ay sürecek tapering boyunca destekleyeceğini öngörüyor. Banka notunda “Dolar endeksi 94,5 düzeyinde çok sağlam durmuyor olabilir ancak küresel iyileşmenin hız kestiğine ilişkin sinyaller ve Fed’in tapering’i ile tekrar güçlenecektir” diyor.

İş GYO, Marmara Park AVM’nin arsasını satıyor Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! İPA Başkanı Gökce: Türkiye, organize suçta Avrupa'da birinci Rifat Hisarcıklıoğlu'dan ücret artışı için gelir vergisi çağrısı Ev alacaklar dikkat! Konut kredisinde faizler düştü: Başvuru şartları neler? Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı: Kuvvetli yağış geliyor