Doğalgaz keşfi dünya basınında geniş yer buldu

Türkiye’nin Karadeniz’de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfi, dünya basınında geniş yer buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin gerçekleştirildiğini açıkladı. Karadeniz'de 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfi dünya basınında yankı uyandırdı.

Reuters'ın "Erdoğan Karadeniz'de tarihi Türk gazı keşfini açıkladı" başlıklı haberinde, Türkiye'nin şimdiye kadarki en büyük doğal gaz keşfini duyurduğu aktarıldı. Söz konusu keşfin daha büyük rezervlerin bir parçası olduğu belirtilen haberde, sahadaki gazın ticarileşmesi halinde Türkiye'nin enerji ithalatında Rusya, İran ve Azerbaycan'a olan bağımlılığını dönüştürebileceği ifade edildi.

ABD'de yayın yapan The Washington Post haberi, 'Erdoğan Karadeniz'de çok büyük bir doğal gaz rezervi bulunduğunu açıkladı' şeklinde duyurdu. Gazete, Türkiye’nin Karadeniz’deki keşfi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların kullandığı “İthalatın azaltılmasına yardımcı olacak” ifadesini ön plana çıkardı.

The Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'nin Karadeniz'de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfini, "Türkiye zor durumdaki ekonomiyi desteklemek için büyük doğal gaz keşfine güveniyor" başlığıyla duyurdu. Haberde, söz konusu keşfin Türkiye'nin ödeme dengesi açığını hafifletilmesine yardımcı olabileceği ifade edildi. Haberde, enerji uzmanlarının gazın 3 yıl içinde piyasaya sürülmesinin oldukça iddialı olduğuna ilişkin yorumu paylaşıldı.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) de haberinde "Türkiye, Karadeniz açıklarında büyük doğal gaz rezervi keşfetti" başlığını kullandı. Erdoğan'ın "Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız." ifadelerine yer verilen haberde, konuya ilişkin uzmanların görüşleri paylaşıldı.

Euronews, bulunan gazın 2023`te kullanıma hazır hale getirilmesinin planlandığı bilgisi verildi.

Alman medya kuruluşu Deutsche Welle ise Türkiye’nin keşfini ‘Türkiye Karadeniz’de büyük bir doğalgaz keşfinde bulundu” şeklinde verdi. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadelerine geniş yer ayrılırken, Yunanistan ile Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilime dikkat çekildi. 

Bild gazetesi Internet sitesinde, Türkiye’nin Karadeniz’de gerçekleştirdiği doğal gaz keşfini Erdoğan’ın “Millet için yeni bir dönem” olarak nitelendirdiği belirtildi.

Haberde Erdoğan’ın "Bugün ülke bakımından tarihi öneme sahip bir müjdeyi paylaşmak üzere bir araya geldik. Allah bize çok kıymetli bir kapıyı açtı. Gemilerimiz, Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz rezervini keşfetti. Bu işi tamamen yerli imkanlarımızla yürüttük." ifadeleri de okuyuculara aktarıldı.

Yunanistan'da Skai adlı haber portalı, "Erdoğan'ın sevinç çığlığı" başlığıyla verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı'nın yaptığı konuşmaya geniş yer vererek, "Türk Lirası'nın kaybı geçici olarak durdu" ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın resmi haber ajansı Ukrinform'un, "Tarihi keşif: Erdoğan, Karadeniz'de gaz yatağı bulduklarını açıkladı." başlığıyla verilen haberde, Erdoğan'ın, "Türkiye Karadeniz'de tarihindeki en büyük gaz yatağı keşfini yaptı. Fatih sondaj gemisi 320 milyar metreküp doğal gaz yatağı buldu." ifadelerine yer verdi.

Rus basını: Türkiye, Rus gazına alternatif arıyor

Rus Vesti.ru internet sitesi, Karadeniz’deki doğal gaz keşfini “Türkiye, Rus gazına alternatif arıyor” başlığıyla verdi.

Rus haber ajansı İnterfaks’ın “Türkiye Karadeniz’de büyük doğal gaz sahası keşfetti” başlığıyla verdiği haberde, sahanın 320 milyar metreküp hacme sahip bulunduğu ve bunun Türkiye’nin en büyük doğal gaz keşfi olduğu bilgisine yer verildi.

Pravda gazetesinin de “Türkiye Karadeniz’de doğal gaz buldu” başlığıyla aktardığı habere göre, Türkiye’nin Karadeniz’in yanı sıra Doğu Akdeniz’de de araştırma faaliyetleri yürüttüğüne işaret edildi.

Gürcistan'ın en büyük haber ajanslarından biri olan İnterpressnews, Türkiye'nin Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettiğini duyurdu. İnterpressnews, "Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Karadeniz'de büyük doğal gaz rezervleri keşfettiğini doğruladı" başlığıyla haberi yayınladı.

Kazakistan ulusal haber ajansı Kazinform, haberine "Türkiye, Karadeniz'de doğal gaz kuyusu buldu" başlığı attı.

Asya-Pasifik basınında geniş yer buldu

Çin'in devlet haber ajansı Xinhua, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğal gaz keşfine dair açıklamasını, "Türkiye, Karadeniz'de doğal gaz keşfetti" başlığıyla gördü.

China Daily gazetesindeki haberde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin önemli miktarda doğal gaz rezervi bulduğuna dair açıklamaları detaylarıyla haberleştirildi.

Japonya'nın JIJI haber ajansı, doğal gaz keşfini, "Karadeniz'de büyük doğal gaz keşfi" , Kyodo ajansı "Türkiye açıklarında büyük çapta doğal gaz sahası keşfi, şimdiye dek en büyüğü" başlığıyla gördü.

Ekonomi gazetesi Sankei ise doğal gaz rezervine ilişkin haberinde, "Türk Lirası'nın ani yükselişi rezerv keşfine bağlı bir diriliş tohumu mu?" başlığını tercih etti.

Güney Kore basınından The Korea Times, "Türkiye, Karadeniz kıyılarında geniş doğal gaz rezervi buldu" başlığıyla gelişmeleri yansıttı.

Türkiye, tarihindeki en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'müjdeyi' açıkladı: Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz keşfettik

11 kente kuvvetli yağış uyarısı Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Yargıtay kararı: Emeklilerin kredi ödemeleri maaşlarından kesilemez Aydın Doğan Vakfı'ndan açıklama: Kağıt üzerinde kalmıştı Hangi banka ne kadar faizsiz kredi veriyor? İşte liste... Merkezi yönetim brüt borç stoku 8,3 trilyon lira oldu