Dijitalleşme 3.1 milyon istihdam artışı yaratacak

McKinsey Türkiye’nin açıkladığı ‘İşimizin Geleceği’ başlıklı raporu 2030 yılında otomasyon ve dijitalleşmeyle 3.1 milyon iş artışı potansiyeli olduğunu ortaya koydu.

Şebnem TURHAN

McKinsey raporunda Türkiye’deki iş gücü ihtiyacındaki değişimi ortalama yüzde 20-25 otomasyon seviyesi projeksiyonu ile hesapladı. Rapor 2030’a kadar 7.6 milyon istihdamın kaybolacağını 8.9 milyon iş imkanı kazanılacağını gösteriyor. Tamamen yeni olacak 1.8 milyon iş ile dijitalleşme 3.1 milyon yeni iş ihtimali yaratacak.

Rapora göre 800 meslekten yüzde 2’sü otomasyon sonucu tamamen ortadan kalkacak.

Sağlıkta yüksek artış

Raporda, hangi sektörde nasıl bir istihdam kaybı olacağı da ortaya kondu. En fazla istihdam artışı 1 milyon 250 bin ile perakende olurken yüzdesel olarak en fazla artış yüzde 39 ile sağlık sektöründe yaşanacak.

Bakanlık harekete geçti... Açık büfelere inceleme: Gıda israfı önlenecek Mert Başaran’dan finansal özgürlük yolunda altın ipuçları Altın zeytin ilk kez görücüye çıktı! 300 dolardan satılıyor Bakan Yumaklı: Deprem bölgesi için 46 milyar liralık su yatırımı planlandı Kredi ve kredi kartı borcu nasıl yapılandırılacak? İşte örnek ödeme tablosu İPA Başkanı Buğra Gökce: 784 bin kişi yasal takip altında