“Deepfake ticari riskler de doğuruyor"

Zemana Teknolojiden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yağızhan Atmaca, “Deepfake sadece siyasi değil, ticari riskler de doğuruyor, hackerlerin keşfetmesi an meselesi” dedi.

Mehmet KAYA

Zemana Teknolojiden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yağızhan Atmaca, özellikle ABD seçimlerinin yaklaştığı bir dönemde ‘deepfake’ adı verilen ve ses ile görüntünün gerçeğe yakın taklit edilebildiği sahte mesajların katlanarak artışının beklendiğini söyledi. Siber güvenlik yazılım şirketi Zemana ile ASİS birleşmesinin ardından, deep fake mesajların gerçek olup-olmadığının kontrolünü yapan yazılım tanıtıldı. Zemana CEO’su Orhan Akyürek ve Teknolojiden Sorumlu Y.K. Üyesi Yağızhan Atmaca, deep fake olarak adlandırılan gerçeği ile neredeyse aynı ses ve görüntü sunan uygulamaların 20 dolar ücretli uygulamalara, hatta mobil telefon uygulamalarında elde edilebildiğini hatırlattı.

Risk sadece siyaset değil, ekonomiyi de etkileyebilir

Yağızhan Atmaca, dünya tarihinde ilk kez görüntü ve seslerle oluşmuş sahte mesajların ortaya çıktığını ve bunun da “gerçekliğin sorgulanması” anlamına geleceğini belirtti. Toplumların bilinçlenmesiyle bu sorunun üstesinden gelinmesinde büyük mesafe kaydedileceğini ancak bunun öncesinde yazılımlarla kullanıcıların korunması yönünde ihtiyaç ortaya çıktığını belirten Atmaca bu yönde ürün geliştirdiklerinin altını çizdi.

ABD seçimleri sürecinde bu tür “deep fake” mesajlarda patlama beklendiğini kaydeden Atmaca, “Risk sadece siyasette değil. Örneğin, şirket yöneticilerinin görüntü ve sesinin kullanılarak şirketleri dolandırmak, farklı şeyler yapmasını sağlamak mümkün. Bu şekilde askeri emir-komuta sistemine girildiğini düşünün. Hatta hacklanmiş bir sistemde, bir televizyon canlı yayınının bir noktasına girip oradan sahte görüntü-ses yayınlamak mümkün” dedi. ABD yönetiminin sosyal medya şirketlerini “mesajların yayıldığı ortam sizin, siz önlem almak zorundasınız” yaklaşımıyla baskı altına aldığını, şirketlerin de hızlı çözüm için yarışma açtığını belirten Yağızhan Atmaca, bu yarışma ile sosyal medya operatörlerinin yüklenen videoların gerçek olup-olmadığını yayınlamadan önce kontrol etmek istediğini kaydetti. Zemana’nın yapay zeka ile desteklenmiş bir siber güvenlik ürünüyle bu yarışa katıldığını açıklayan Atmaca ön elemeyi geçtiklerini 12 Aralık’ta Kanada’da yarışmanın başlayacağını ve Mayıs ayı içinde de yarışmanın sonuçlanacağını kaydetti.

Türkiye’de bir bakan bilinç oluşturmak için deep fake aktörü oldu

Yağızhan Atmaca, fotoğraf manipülasyonu yazılımlarının ilk çıktığı dönemde de benzer bir sürecin yaşandığını, halkın bilinçlenmesiyle sürecin kontrol altına alındığını hatırlatarak, deep fake filmleriyle ilgili de benzer bir sürecin olacağını vurguladı. Başka ülkelerde siyasetçilerin halkın bu konuda bilinçli olması için kendileri adına deep fake filmler yapmasına izin verdiğini, kendilerinin de Türkiye’den bir bakanı benzer bilinçlendirme kampanyasına ikna ettiklerini, yakın zamanda bu bakanın deep fake görüntüsünün bir bilgilendirme toplantısı içinde yayınlanacağını açıkladı.

Son kullanıcıya ücretsiz kontrol yazılımı: Deepware Scanner

Firmanın kullanıcılar için Deepware Scanner isimli online bir yazılımın beta sürümünü kullanıma açtığını belirten Atmaca, isteyen herkesin gördükleri bir videonun linkini bu yazılımın çalıştığı internet sitesine yapıştırarak videonunun sahte mi yoksa gerçek bir video mu olduğunun kontrol edilebileceğini belirtti.

Araç sahipleri dikkat! Trafik sigortasına yeni sistem geliyor: İşte detaylar... Mert Başaran’dan finansal özgürlük yolunda altın ipuçları Doğal gaza ekimde zam gelecek mi? BOTAŞ'tan açıklama Rahmi Koç 20 yıl sonra itiraf etti: 5 işe yatırım yaptık, 4'ü battı Araç muayenesinde ek komisyona mahkemeden emsal karar! Paralar iade edilecek Ev sahibi ve kiracı soluğu arabulucuda aldı, maaşa göre zamda anlaştı