Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yavaş yavaş dizginlenmeye başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) 51. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada enflasyonun "yavaş yavaş dizginlenmeye başlandığını" ifade ederek, mali disiplinden taviz verilmediğinin altını çizdi. Erdoğan, ekonomik programın sadece mali sıkılaştırma adımlarından ibaret olmadığını, para, maliye ve gelirler politikalarının tam bir uyum içinde uygulandığını belirtti
Mehmet Kaya |Mehmet KAYA - İSTANBUL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) 51. Olağan Genel Kurulunda, ekonomik, siyasi ve sosyal tüm kesimleri “yumuşama ve kardeşlik” yaklaşımına katılmaya çağırdı. Erdoğan, dış tehdide işaret ederek bu kez “kardeşlik seferberliği” ifadesini kullandı ve tüm kesimleri katılmaya çağırdı. Erdoğan iş dünyasına yönelik olarak da destek ve teşviklerin devam edeceği, “aktif sanayi politikası” ile yeni yatırımların destekleneceği sözünü verdi.
Erdoğan “kardeşlik seferberliği çağrısını” siyasi ve ekonomik geniş içerikte sundu
Cumhurbaşkanı Erdoğan MESS Genel Kurulundaki konuşmasında, bölgesel tehditlere dikkat çekerek, Türkiye’nin güven ve istikrar adası olarak bölgede dikkat çektiğini kaydetti. Kamuoyunda “yumuşama iklimi” olarak adlandırılan sürece vurgu yapan Erdoğan, bununla da yetinmeyerek bu kez “kardeşlik seferberliği” ifadesini kullandı.
Çözüm sürecinin yeniden tartışıldığı ortamda “kardeşlik seferberliği” çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 22 yıldır başarı sağladığını belirterek, mevcut “güven ve istikrar ortamının” çetin mücadelelerle elde edildiğini, “bozulmasına kesinlikle müsaade etmeyeceklerini” söyledi. Erdoğan, geniş tanımla “kardeşlik seferberliği” çağrısında tüm kesimlere yönelik uyarı nitelikli konuşurken, geçmişte “çözüm süreci” olarak adlandırılan girişimlerin yeniden tartışıldığı ortamda, bu yönde çaba harcanacağı şeklinde yorumlanacak vurgular yaptı.
Erdoğan şunları söyledi:
“22 yıldır yürüdüğümüz uzun ince bu yolda, ülkemizi demokrasi, hukuk ve adaletle ve kardeşlikle büyütmeye devam edeceğiz. Siyasetten topluma sirayet edecek yumuşama ikliminin kökleşmesinde işçi ve işveren farketmeksizin tüm sendikaların desteği çok ama çok önemlidir.
Bölgemizde gerilimin had safhaya ulaştığı bu dönemde toplumumuzun tüm kesimleri arasında diyalog zeminini genişletmemiz gerekiyor. İsrail in koç başı olarak kullanıldığı kirli planın hedefine ulaşamaması herşeyden önce 85 milyonun Türkiye ortak paydasında buluşma iradesi göstermesine ve bu doğrultuda adım atmasına bağlıdır.
Türkiye üzerinde birleştiğimizde ne kadar büyük olursa olsun Evelallah her türlü badireyi atlatırız her meselenin üstesinden geliriz, her türlü sıkıntıyı çözeriz ama iç kalemizde bir gedik açılırsa dışarda verdiğimiz mücadelenin anlamı kalmaz. Gün bir olma, birlik olma hep beraber türkiye olma günüdür. Gün ezeli ve ebedi kardeşliğimizi güçlendirme günüdür. Tüm siyasi partilerin tüm sendikalarımızın hangi görüşe mensup olursa olsun tüm sivil toplum kuruluşlarımızın kardeşlik seferberliğine samimi destek vermesini bekliyoruz.”
İş dünyasına “aktif sanayi politikası” ve “desteklerin devamı” sözü, yabancı işçi çalıştırmaya “yeşil ışık.”
Erdoğan, konuşmasında iş dünyasına yönelik olarak desteklerin devam edeceği sözünü de verdi. “aktif sanayi politikası” uygulanacağını söyleyen Cumhurbaşkanı, son dönemde gündeme gelen istihdam desteklerinin bir kısmının kaldırılabileceği endişelerini tam gidermese de, talepleri dikkate aldığını vurguladı. Erdoğan, “Çalışanın, üretenin ihracat yapanın özellikle yanında olmaya devam edeceğiz. İşsizliği azaltmayı, istihdamı artırmayı, işgücü piyasasında kayıtdışılığı önlemeyi amaçlayan istihdamı destekleyici politikalarımız sürecektir. İş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere üretimimizin sürekli ve sürdürülebilir olmasını sağlayacak adımları da hızla atmalıyız” diye konuştu.
Sanayicilere yatırım çağrısı, “aktif sanayi politikası” ile destek sözü
Erdoğan, yapısal reformlara ağırlık verme zamanı geldiğini belirttiği konuşmasında, verimlilik ve rekabet gücünü artıracak reformlar yapılacağını, yatırımlara destek verileceğini söyleyerek, “Sanayimizi dönüştürme konusunda kararlıyız. Siz sanayicilerimizle yeni projeler, üretken ve verimli yatırımlara imza atmak istiyoruz. İzleyeceğimiz aktif sanayi politikalarıyla reel sektörümüzün gerekli sıçramayı yapmasını sağlayacağız. Yer ve lojistik ihtiyaçlarını karşılayacağız. Planlı sanayi alanlarını genişletecek, endüstri bölgeleri ve OSB’ler ile ilgili demiryolu ve liman bağlantılarını güçlendirmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
“Enflasyon yavaş yavaş dizginlenmeye başlandı"
“Ekmeğimize soframıza, alın terimize, dişimizden tırnağımızdan ayırarak bir tarafa koyduğmuz birikimimize musallat olan enflasyon yavaş yavaş dizginlenmeye başlandı.” Diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın sadece mali sıkılaştırma ayağı olmadığını, para, maliye ve gelirler politikasının tam bir eşgüdüm içinde yürütüldüğünü ve mali disiplinden taviz verilmediğini söyledi. Erdoğan’ın işveren genel kurulunda gelirler politikasına vurgu yapması dikkat çekti.
Yabancı işgücüne yeşil ışık
Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnaf, tüccar ve sanayicinin özellikle emek yoğun işkollarında ara eleman sıkıntısını sıklıkla dile getirdiğini de belirterek, “İşgücü arzı yeterli olmadığı durumlarda tüm dünya gibi, uluslararası işgücünün tamamlayıcı rolünden istifade ediyoruz” ifadesini kullandı. Yakın zamanda yönetmelik değişikliğiyle Türkiye’de geçici koruma altında bulunan yabancıların belirli şartlar altında çalışma izninden muaf olarak çalışmasına imkan sağlanmıştı.
MESS Genel Başkanı Özgür Burak Akkol: Yapay zeka merkezi kurulacak
MESS Başkanı Özgür Burak Akkol da konuşmasında, ikiz dönüşüm yönündeki girişimlerinin artacağını ve yapay zeka merkezi kuracaklarını açıkladı. Konuşmasında, MESS’in üyelerinin yatırımlarına devam ettiğini belirten Akkol, yeşil ve dijital dönüşüme daha fazla odaklandıklarını kaydetti. MESS’in kuruluşundan bu yana ilk kez bir Cumhurbaşkanı’nın genel kurula katıldığına dikkat çeken Akkol, somut önerilerle kamu yöneticileriyle görüşmeler yaptıklarını vurguladı. Akkol, enflasyonla mücadeleye de üreten kesimler olarak destek verdiklerini, sosyal diyalog temelli yaklaşımlarını sürdüreceklerini vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Yeni nesil çalışma modellerini getireceğiz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da konuşmasında, sayısallaşmanın etkisine dikkat çekerek, bu sürecin gereği çalışma modellerinin getirileceğini söyledi. Işıkhan, “Yapay zeka, teknoloji ve dijital dönüşüm başta gelen konular. Yeni nesil çalışma modellerini çalışma hayatına entegre ederek Türkiye’nin oyun kurucu olmasını istiyoruz” dedi.