Çin'de 2019 büyüme oranı belli oldu

Çin ekonomisi 2019 yılının son çeyreğinde beklentilere paralel olarak 2018'in aynı dönemine göre yüzde 6,0 büyüdü ve 2019 yılının tamamı için GSYH büyüme oranı 29 yılın en düşük seviyesinde, yüzde 6,1 olarak gerçekleşti.

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte neredeyse 30 yılın en yavaş büyümesini kaydetmesinin ardından dördüncü çeyrekte yüzde 6 büyüdü. Böylece, Çin'de 2019 büyüme yüzde 6,1 olarak gerçekleşti. Çin hükümeti 2019 yılında büyümenin yüzde 6,0-6,5 aralığında olmasını  hedefliyordu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi geçen seneki yüzde 6.6’lık büyüme oranının altında kalsa da hükümetin büyüme hedefi ile paralel artış kaydetti.

Aralık ayında sanayi üretimi geçen senenin aynı dönemine göre, yüzde 6.9 yükseldi. Beklenti yüzde 5.9 yükselmesi yönündeydi. Bu durumda ‘yeni yıl’ etkisinin de olabileceği belirtilirken, Bu sene Çin tatilinin daha erken gerçekleşecek olmasının sanayicileri Aralık ayında üretimi yükseltmeye teşvik etmiş olabileceği belirtiliyor.

İşsizlik oranı yüzde 5,2'ye yükseldi

Sabit sermaye yatırımları 2019’da yüzde 5.4 yükseldi. Yılın son çeyreğinde büyüme hızı imalat harcamalarındaki sıçrama ile arttı. Çin’de Aralık ayında işsizlik ise yüzde 5.1’den yüzde 5.2’ye yükseldi.

Perakende satışlar ise yüzde 7.9’luk beklentilere karşın yüzde 8 büyüdü.

Bakanlık harekete geçti... Açık büfelere inceleme: Gıda israfı önlenecek Mert Başaran’dan finansal özgürlük yolunda altın ipuçları Altın zeytin ilk kez görücüye çıktı! 300 dolardan satılıyor Bakan Yumaklı: Deprem bölgesi için 46 milyar liralık su yatırımı planlandı Kredi ve kredi kartı borcu nasıl yapılandırılacak? İşte örnek ödeme tablosu İPA Başkanı Buğra Gökce: 784 bin kişi yasal takip altında