“Bursa’nın sorunu mekânsal planlama”
Türkiye’nin büyümesinin sanayideki kapasite artışıyla sağlanabileceğini belirten BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Güney Marmara havzasının mekânsal planlamalardan kaynaklı eksikliklerden dolayı yatırımcı çekemediğini söyledi.
Esra Özarfat |Esra ÖZARFAT / BURSA
Nasıl Bir Ekonomi’nin üst yönetimi, yeniden başkan seçilen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay’a nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette konuşan BTSO Başkanı Burkay, hayata geçirdikleri ve 52 bin üyeye dokunan projelerin Türkiye genelinde örnek olduğunu belirterek, “Son 9.5 yılda 6 bin 500 yeni ihracatçı şirketi kente kazandırdık. ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ demiştik yola çıkarken. 2013 yılında 3.5 dolar olan ihracat kilogram değeri 4.58 dolara geldi. 16.8 milyar dolar ihracat yapan bir kentiz. Türkiye’ye 100 birim yabancı sermaye geliyorsa bunun yaklaşık 30-32 birimi endüstriyel altyapı, know how ve gelişmiş insan kaynağı nedeniyle Bursa’ya geliyor” dedi.
Ancak son yıllarda özellikle Marmara ve Güney Marmara havzasının mekânsal planlamalardan kaynaklı eksikliklerden dolayı çok fazla yatırımcı çekemediğini kaydeden Burkay, “Türkiye’nin büyüme politikası yatırım, üretim, istihdam, ihracat. Büyüme kapasite artırımıyla gelecek. Kapasite artırımı demek yeni alanlar demektir. Almanya’nın toplam yüzölçümünün yüzde 4.4’ü, İtalya’nın yüzde 2.8’i sanayi üretimine ayrılmış. OECD ortalaması yüzde 2.4. Türkiye’nin ortalaması binde 3, Bursa’nın ise binde 8. Biz üretim ekonomisi değiliz. Bir üretim ekonomisiysen hedef aldığın ülkelerin doğrularını yakalayacaksın. Mekânsal planlama ile üretim havzalarının tespit edilip sanayicilerin yatırıma davet edilmesi gerekir” diye konuştu. Bursa’nın sanayiye ayrılan binde 8 pay ile kent ekonomisinin yüzde 46’sını karşıladığını vurgulayan İbrahim Burkay, sanayiye ayrılan alanın yüzde 1.5 olması halinde ihracatın 32 milyar doları aşabileceğini söyledi. Orta ihracat tuzağından kurtulmanın tek yolunun mekânsal planlama olduğuna vurgu yapan Burkay, “Deniyor ki alanı değil, teknolojiyi artırın. Sanayiye bir metrekare alan ilave edilmeden üretimde Almanya’nın üzerinde çıkmak mümkün mü? Şu anda Bursa’nın en önemli sorunu bu” değerlendirmesini yaptı. BTSO olarak start-uplar için fon kurma hazırlığında olduklarına da değinen İbrahim Burkay, yeni bir yatırımcı modeli geliştirmeyi hedeflediklerini aktardı.
Türkiye'de 10 Bursa olsa birçok sorun çözülür
Ekonomide resesyon kaynaklı bir durgunluk yaşandığına da dikkati çeken İbrahim Burkay, cazip kredi imkanlarının olduğunu ancak işletme sermayesi ihtiyacını karşılamak için krediye ulaşmada zorluklar yaşandığına vurgu yaptı. İhracatçının gündeminde kur değil resesyonun ilk sırada olduğuna değinen Burkay, “Bursa’nın 8 milyar dolar dış ticaret fazlası var. Türkiye’de 10 Bursa olsa pek çok kronik rahatsızlık sona erer” diye konuştu.