Bakan Selçuk açıkladı: Kısa çalışma ödeneğine 4 günde, 7 bin başvuru

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, kısa çalışma ödeneğine 4 günde, 7 bine yakın firmanın başvurduğunu açıkladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'ne 4 günde 7 bine yakın firmanın başvurduğunu bildirdi.

Bakan Selçuk, A Haber canlı yayınında soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomik İstikrar Paketi çerçevesinde kapsamı genişletilen Kısa Çalışma Ödeneği'ne ilişkin soru üzerine Selçuk, bu ödeneğin genel ekonomik, sektörel ve bölgesel kriz, zorlayıcı sebepler veya dışsal etkiler altında iş yerlerinde haftalık çalışma süresinin azaltıldığı veya faaliyetin durdurulduğu dönemlerde, işveren ve çalışanlara destek amacıyla uygulanan bir yöntem olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı paket çerçevesinde Kısa Çalışma Ödeneği'nin gün sayısının 450, hizmet akdine bağlı kalma gün sayısının da 60'a indirildiğini anımsatan Selçuk, böylelikle daha fazla çalışanın ödenekten faydalanabileceğini vurguladı.

"Şu ana kadar 7 bine yakın firmamız başvurdu"

Bakan Selçuk, aynı zamanda başvurularda istenen evrakın da azaltıldığını, müracaatlara daha hızlı yanıt verilen bir süreç yaşanacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvurular, pazartesi günü başladı. Bugün 4. gün. İşletmeler başvuruyor. Şu ana kadar 7 bine yakın firmamız başvurdu. Şu anda veri vermek için erken bir süreç. Herkes şu anda form ve evrakını tamamlıyor. Geliştirdiğimiz bir uygulama var, o uygulama sayesinde her gün kaç başvuru geldiğini, kaçına kabul verdiğimizin oranlarını birebir her gece izliyorum."

Büyük, orta, küçük ölçekli gibi her kesimden firmanın başvurusunun olduğunu anlatan Selçuk, "Elimizde ilk veriler var. Şu anda daha çok imalat sektöründen firmalarımız başvurmuş." bilgisini paylaştı. Selçuk, süreç içerisinde daha detaylı verilerin de ortaya çıkacağını kaydetti.

"Bakanlığımızda esnek çalışmayı başlattık"

Bakan Selçuk, telafi çalışma süresinin de 2 aydan 4 aya çıkarıldığının anımsatılması üzerine, amaçlarının hem çalışanın maaş kaybına hem de işverenin iş gücü kaybına uğramamasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Selçuk, "Kamuda esnek çalışma başladı. Bakanlığınızda esnek çalışma mümkün mü?" sorusuna, "Biz başlattık bile. Her bölümümüz için değil ama bazı bölümlerimiz buna çok uygun. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bütün kamuda hem uzaktan çalışmaya hem de esnek, dönüşümlü çalışmaya geçtik. Cumhurbaşkanımızın kararından sonra birimlerimizin yapısına göre kimi birimlerimiz uzaktan çalışmaya kimisi de dönüşümlü çalışmaya geçti." yanıtını verdi.

Şu anda ilk haftada olduklarını ve iyi gittiğini belirten Selçuk, böylelikle uzaktan ve esnek çalışma yöntemlerinin verimliliğini de görmüş olduklarını dile getirdi.

Selçuk, her hizmetin özelliğinin farklı olduğunu ve Bakanlığın sosyal hizmet kuruluşlarında bu dönüşümün sağlanmasının kolay olmadığını ifade etti.

"2020'nin ramazan ikramiyesini de öne alma kararı aldık"

Bakan Selçuk, "En düşük emekli maaşı bin 500 liraya çıkarıldı, bir de ikramiyeler söz konusu. En düşük emekli maaşındaki artış kaç kişiyi kapsıyor? Bayram ikramiyeleri hangi sisteme göre ödenecek?" sorusu üzerine, 2020 yılı için en düşük emekli maaşını nisandan itibaren bin 500 lira olarak vermeye başlayacaklarını söyledi.

Selçuk, PTT ile bir protokolleri olduğunu, 65 yaş üstündeki kişilerin aylıklarını PTT'den almayı kabul ettiklerinde maaşlarını evden teslim alabildiklerini anımsatarak, "Bankalar Birliğimizle konuştuk, üç kamu bankamız, bu dönemde promosyon taahhütlerini de tutarak, bankalarımız bu hizmeti vermeyi kabul ettiler." dedi.

Dini bayramlarda 2018'den bu yana 12 milyonu aşkın emekliye biner lira bayram ikramiyesi verdiklerini hatırlatan Selçuk, "Totalde 12 milyarı aşkın bir aktarım yapıyoruz. 2020'nin ramazan ikramiyesini de öne alma kararı aldık. 2020'nin bayram ikramiyesi inşallah nisan ayının ilk yarısında hesaplara yatmış olacak." diye konuştu.

Emeklilerin bankalara yığılmasını engellemek için bunu kimlik numaralarına göre dağıtacaklarını belirten Selçuk, "Sokağa çıkma kısıtlaması olduğu için ona dair önlemler de alıyoruz. İnşallah emeklilerimize ulaştıracağız." ifadelerini kullandı.

Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerindeki önlemlere ilişkin soru üzerine Bakan Selçuk, 153'ü Bakanlığın olmak üzere 426 huzurevi bulunduğunu ve burada 420 bini aşkın kişiye hizmet verildiğini söyledi.

Koronavirüsün tespit edildiği ilk günden itibaren bütün önlemlerini aldıklarını dile getiren Selçuk, giriş çıkış yasaklarını, kısıtlarını getirdiklerini, 6 saatte bir periyodik ateş ölçümü yaptıklarını, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile sık sık istişarede bulunduklarını belirtti.

Türk Telekom, EMEA’da “Yatırımcı İlişkilerinde En İyi Şirket” seçildi Mert Başaran’dan finansal özgürlük yolunda altın ipuçları Konut kredisi ne zaman çekilmeli? Kredi faizleri düşecek mi? Uzmanı açıkladı... Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Asgari ücret, emekli, memur zammı ne kadar olacak? Erdursun açıkladı Dünyanın en zengin adamıydı: Serveti 9 ayda 30 milyar dolar eridi!