ATO: Toparlanma ve ardından büyüme için elimizden geleni yapacağız

ATO Başkanı Baran, ekonomik küçülmenin moral bozmayacağını, aksine daha gayretli şekilde çalışarak, toparlanma ve ardından büyüme büyüme için çalışılacağını ifade etti.

AA |

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, reel sektöre sağlanan desteklerle ekonomik açıdan COVID-19 sürecinin iyi yönetildiğini belirterek, "Geçici olarak yaşanan küçülme moralimizi asla bozmayacak, aksine daha gayretli şekilde çalışarak, toparlanma ve ardından büyüme hamlesinde elimizden geleni yapacağız." dedi.

Baran, yazılı açıklamasında, yılın ikinci çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

COVID-19 sebebiyle ortaya çıkan zorlu süreçte gelişmiş ülke ekonomilerinin dahi yüzde 10'un üzerinde küçülme yaşadığına dikkati çeken Baran, bu çerçevede Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 küçülmesinin başarı olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Baran, Türkiye'nin tüm dünyanın boğuştuğu COVID-19 salgınıyla en iyi mücadele eden ülkelerden biri olduğunu ve ekonomi alanında da reel sektöre sağladığı desteklerle süreci iyi yönettiğini vurgulayarak, "Türkiye, coğrafyasındaki zorluklara ve ihracat pazarlarındaki daralmaya rağmen süreci en iyi yöneten ülkelerden biri olarak göze çarpıyor. Geçici olarak yaşanan küçülme moralimizi asla bozmayacak, aksine daha gayretli şekilde çalışarak, toparlanma ve ardından büyüme hamlesinde elimizden geleni yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye hızlı toparlanacak ülkelerden biri"

Türkiye'nin sanayide yerli üretim hamleleri ve doğal gaz keşfi gibi olumlu gelişmeler sayesinde salgının negatif etkilerini diğer ülkelere göre daha kolay iyileştireceğinin altını çizen Baran, "Türkiye'nin sahip olduğu potansiyel ve bu potansiyelin stratejik olarak doğru kullanımıyla süreçten en az hasarla çıkarak, hızlı bir şekilde toparlanacak ülkeler arasında olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı.

COVID-19'un insanları evlerine kapattığını, petrolden sanayi ürünlerine kadar birçok alandaki talebi daralttığını belirten Baran, şu açıklamayı yaptı:

"Avrupa Birliği üyesi ülkelerin nisan-haziran döneminde küçülmesi ortalama yüzde 11,9 oldu. Söz konusu dönemde İspanya yüzde 18,5, Fransa yüzde 13,8, İtalya yüzde 12,4 düzeyinde küçülme yaşadı. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da ise ekonomi yüzde 10,1 oranında daraldı. İngiltere, yüzde 20,4 oranında küçüldü. ABD ekonomisi ise aynı dönemde yüzde 32,9 daralarak rekor seviyede küçülme yaşadı. Japonya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 27,8 oranında daraldı. Veriler gösteriyor ki dünya ekonomisi genel itibariyle küçülme eğiliminde."

Yargıtay kararı: Emeklilerin kredi ödemeleri maaşlarından kesilemez Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! 11 kente kuvvetli yağış uyarısı Aydın Doğan Vakfı'ndan açıklama: Kağıt üzerinde kalmıştı Hangi banka ne kadar faizsiz kredi veriyor? İşte liste... Merkezi yönetim brüt borç stoku 8,3 trilyon lira oldu