Akaryakıta ÖTV zammı

Cumhurbaşkanlığı, akaryakıttan alınan ÖTV tutarlarını benzinde yüzde 54, motorinde yüzde 78.3, LPG otogazda yüzde 188.5 arttırdı. Buna bağlı olarak benzinin litreki 55, motorinin litreki 67 kuruş, LPG otogaz fiyatı ise 35 kuruş zamlandı.

Haber Merkezi |

Mehmet KARA

Akaryakıtta özel tüketim vergisi tutarlarının arttırılması üzerine, pompa satış fiyatları benzinde 55 kuruş, motorinde 67 kuruş ve LPG otogazda 35 kuruş yükseltildi.

Akaryakıtta gizli zam uygulamalarına son vermek amacıyla 18 Mart'ta yürürlüğe giren tavan fiyat uygulaması 19 Mayıs 2021 itibariyle yürürlükten kalktı. Böylece akaryakıt fiyatları uygulama öncesinde olduğu gibi serbest piyasa koşullarında belirlenmeye başlandı.

Önce telafi zammı geldi

Tavan fiyat uygulamasının sona ermesiyle birlikte akaryakıt şirketleri uygulama süresince yaşadıkları kaybı telafi etmek amacıyla benzin ve motorin pompa satış fiyatlarını çeşitli tutarlarda arttırdı. Marka ve bölgelere göre değişiklikler göstermekle birlikte benzin ve motorin pompa satış fiyatları 15 kuruşa varan tutarlarda yükseldi. Böylece tavan uygulamasıyla birlikte yaşanan ve 20 kuruşa varan fiyat indirimleri kısmen geri alınmış oldu.

Otogazda ÖTV yüzde 189 attı

Akaryakıtta tavan fiyatın sona ermesinin üzerinden 24 saat bile geçmeden bu kez de akaryakıt fiyatlarını vergi ayarlamalarıyla sabit tutmak üzere devreye sokulan ve yıllardır uygulanan esnek ÖTV uygulaması da fiilen sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan Kararname ile akaryakıttan alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları benzinde yüzde 53,87, motorinde ÖTV’si yüzde 78,28, LPG ÖTV’si ise yüzde 188,5 arttı.

ÖTV artışıyla gelen zamlar

Akaryakıt ürünlerine uygulanan ÖTV tutarlarının yeniden belirlenmesinin ardından akaryakıt rafineri çıkış fiyatları yeniden ayarlandı. Dağıtım şirketleri de buna bağlı olarak benzin, motorin ve otogaz LPG pompa satış fiyatlarında yukarı yönlü ayarlamalara gitti. Buna göre 20 Mayıs 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, benzinin litre fiyatı 55 kuruş, motorinin litre fiyatı 67 kuruş ve LPG’nin litre fiyatı 35 kuruş zam arttırılmış oldu.

Motorin ve benzin 8 TL’ye dayandı

Fiyat artışının ardından benzinin litresi İstanbul’da 7,74 TL’ye, Ankara’da 7,81 TL’ye, İzmir’de 7,82 TL’ye yükseldi. Motorinin litresi ise İstanbul’da 7,24 TL, Ankara’da 7,31 TL, İzmir’de 7,32 TL oldu. Fiyatlar markalara ve bölgelere göre küçük farklılıklar gösterebiliyor.

Asgari ücret, memur ve emekli maaş zam tahminini açıkladı Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Stoltenberg: 10 yıllık görev süremde 5 büyük ders aldım Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü!