İran düğmeye bastı: İsrail'e onlarca füze ateşlendi!

İsrail ordusu, İran'dan İsrail'e doğru füzeler atıldığını ve Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığını duyurdu.

Haber Merkezi | AA |

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "kısa süre önce" İran'dan İsrail'e füzeler atıldığı belirtildi.

Atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin genelinde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yapıldı.

Bu açıklamanın ardından ülkenin birçok bölgesinde de siren sesleri duyuldu.

Öte yandan İran medyasında, İsrail’e 250 balistik füze ateşlendiği yazıldı.

İran, ilk kez hipersonik "Fettah" füzelerinin kullanıldığını açıkladı

 İran, İsrail'e düzenlenen füze saldırısında ilk kez hipersonik Fettah-1 füzelerinin kullanıldığını duyurdu.

İran devlet televizyonunun haberine göre, İsrail'e düzenlenen füze saldırısında sahip oldukları yüksek hız sayesinde hava savunma kalkanlarını aşabilen hipersonik sınıfı Fettah-1 füzeleri kullanıldı.

Haberde, "Devrim Muhafızları Ordusu, ilk kez Fettah hipersonik füzelerle, radar ve Arrow 2 ve 3 füzelerini yönlendiren füze savunma kalkanını yok etti." ifadelerine yer verildi.

İsrailli Bakan: İranlı liderler verdikleri yanlış kararın bedelini ödeyecek

İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, sosyal medya hesabından İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısına ilişkin açıklama yaptı. İran yönetimini hedef alan Zohar, İsrail'e füze saldırısıyla İranlı liderlerin "yanlış bir karar aldığını ve bunun da bedelini ödeyeceklerini" ifade etti. Zohar, bu saldırıların "İran rejimin sonu olacağını" ileri sürdü.

İran Devrim Muhafızları: Haniye, Nasrallah ve Nilfuruşan'ın intikamı için saldırdık

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e düzenlenen füze saldırısını doğrulayarak, “Haniye, Nasrallah ve Nilfuruşan’ın intikamı için işgal topraklarının kalbini hedef aldık. Siyonist rejim İran’ın saldırılarına karşılık verirse daha ağır saldırılar ile karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı.

İsrail: Uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, “İsrail vatandaşlarını savunacağız ve İran füzelerine uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz” dedi.

Biden, İsrail-İran gerilimi konusunda ulusal güvenlik ekibini topladı

Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırıları başlamadan önce sabah saatlerinde ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de katıldığı görüşmede, İran'ın İsrail'e yönelik balistik füze saldırı hazırlığına ilişkin güncel durum değerlendirildi.

Biden ile ulusal güvenlik ekibi, İsrail'in kendini savunmasına yönelik ABD'nin yardımlarını ve bölgede görev yapan Amerikan askerlerinin son durumunu da ele aldı.

İsrail, saldırının 'geniş çaplı' olmasını bekliyor

İran’ın İsrail’e yönelik muhtemel füze saldırısına ilişkin İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, söz konusu saldırının “geniş çaplı” olmasını beklediklerini açıkladı.

Hagari, “Tehdidi ciddiyetle takip ediyoruz. Halktan ordunun talimatlarına uymanızı istiyoruz. İran’dan gelecek ateşin kapsamı geniş çaplı olabilir. Siren çaldığında korunaklı bir alana girmeniz ve biz aksini bildirene kadar orada kalmanız isteniyor” dedi.

İran'da tüm uçak seferleri iptal edildi

İran Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü Cafer Yazerlu, uçuş güvenliği için ülkedeki tüm uçuşların yarın sabah 10.00'a kadar iptal edildiğini duyurdu.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Yazerlu, ülkedeki yolcu uçaklarının sefer durumlarına ilişkin bilgi verdi.

Yazerlu, "Bölgedeki durum ve füze saldırıları nedeniyle uçuş güvenliği için ülkedeki tüm uçuşlar yarın sabah 10.00'a kadar iptal edilmiştir." dedi.

Ürdün ve Irak hava sahasını uçuşlara kapattı

Ürdün ve Irak, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısının ardından hava sahasını uçuşlara kapattı.

İran: İsrail'e füze saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi vermedik

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliği, konuya ilişkin AA muhabirine yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail'e saldırı öncesinde ABD'ye hiçbir bilgi verilmediği belirtilerek, "Ancak sonrasında ciddi bir uyarı yapıldı." ifadesi kullanıldı.

Basında yer alan bazı haberlerde, İran'ın İsrail'e füze saldırısı öncesinde ABD ve Rusya'ya bilgi verdiği öne sürülmüştü.

ABD: İran, saldırı öncesinde bilgi vermedi

İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı öncesinde ABD’ye bilgi verdiği yönünde çıkan haberler ABD ve İran tarafından yalanlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, düzenlediği basın toplantısında, İran’ın saldırı öncesinde ABD’ye bilgi verildiği iddiasının doğru olmadığını söyledi.

Bir gazetecinin “İran Dışişleri Bakanlığı’ndan saldırıdan önce ABD’ye diplomatik kanallardan uyarı iletildiği açıklaması yapıldığı” ve bu bilginin doğru olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan Miller, “Bu kesinlikle yanlış. İran hükümetinden bir saldırı başlatacaklarına ilişkin hiçbir uyarı almadık” dedi.

Pentagon: Saldırı, bir öncekine kıyasla iki katı büyüklüğündeydi

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında konuştu.

İran'ın İsrail'e bugün yaklaşık 200 balistik füze attığını belirten Ryder, "Bu önemli bir saldırıydı, muhtemelen kapsam açısından daha önce gördüğümüzün büyüklüğündeydi." dedi.

Ryder, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısına karşılık İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği misillemeye göndermede bulunarak, "En son gerçekleştirilen füze saldırısına kıyasla bugün fırlatılan balistik füzeler sayı açısından yaklaşık iki katı büyüklüğündeydi." diye konuştu.

Ne olmuştu?

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları ile Orta Doğu'da gerilimin daha da artmasına ilişkin açıklama yapan ABD'li üst düzey bir yetkili, "ABD, İran'ın yakın zamanda İsrail'e yönelik bir balistik füze saldırısı yapmaya hazırlandığı şeklinde işaretlere sahip." ifadelerini kullanmıştı.

AYRINTILAR GELİYOR...

Şirket aracı ile yapılan aşırı hız işten çıkarma sebebi sayılıyor! Mert Başaran’dan finansal özgürlük yolunda altın ipuçları Kepenk indiren şirket sayısı artıyor! Üç yılda 79 bin 485 şirket kapandı Araç sahipleri dikkat! Trafik sigortasına yeni sistem geliyor: İşte detaylar... Doğal gaza ekimde zam gelecek mi? BOTAŞ'tan açıklama Rahmi Koç 20 yıl sonra itiraf etti: 5 işe yatırım yaptık, 4'ü battı