OPEC+ 2021 boyunca petrolü dengeleyecek
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya gibi müttefikleri, 2021 yılı boyunca kesintilerle petrol piyasasında arz açığı olmasını sağlayacak. Aşı ve dev paketlerin dolara etkisi de petrolün fiyatında etkili olacak. Öte yandan ABD petrolü ithal eden Hindistan, yaptırım kalkarsa İran petrolü almak istediğinin sinyalini verdi.
Hilal Sarı |Küresel petrol piyasasında, artan vakalar ve COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle belirsizlikler sürse de, petrol üreticilerinin kesinti politikalarıyla 2021 boyunca arz açığını sürdürmesi öngörülüyor. Fiyatlar ise kesintilerin yanı sıra, aşının yaygınlaşması ve ABD’de de beklenen dev paketin dolar üzerindeki zayıflatıcı etkisinden yön bulacak.
OECD’de stoklar 5 aydır düşüşte
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün ve müttefiklerinin (OPEC+) önceki günkü toplantıda kesintileri uzatması ve ABD’de stokların marttan bu yana en düşük düzeye gerilemesi sonrası dün küresel petrol fiyatlarında bir yılın zirvesi görüldü. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde de stokların 2020’nin son beş ayında düştüğü belirtildi. Talebe yönelik iyileşme iyimserliği ve stoklardaki düşüşlerle birlikte Brent petrol 59 dolara kadar yükselerek bir yılın zirvesini görürken, WTI’da da varil fiyatı 56 dolara yaklaştı.
OANDA Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, “Petrol fiyatlarının yükselişi enerji piyasasının OPEC+’ın gecikme olmadan pazarı dengelemek konusunda kararlı olmasına ikna olduğundan” değerlendirmesini yapıyor. OPEC+, Reuters’ın ulaştığı bir belgeye göre talep öngörüsünü düşürmesine rağmen, kesintilerin 2021 boyunca arz açığına neden olacağını beklediğini söylüyor. OPEC+ üç hafta önce bu yıl küresel petrol talebinin 5,9 milyon varil/gün artacağını öngörmüşken, önceki gün bu öngörüsünü 5,6 milyon varil/gün'e düşürdü. 2020’de ise talep pandemi karantinalarıyla 9,72 milyon varil/gün düşmüştü.
Aramco ABD ve Avrupa’ya zam yaptı
Fiyatlardaki yükselişe önemli bir etki de Suudi Arabistan’ın en büyük üreticisi Saudi Aramco’nun beklenenin aksine ana pazarı Asya için fiyatları aynı bırakması oldu. Saudi Aramco, mart ayı petrol satış fiyatlarında ABD ve Avrupa için ise tüm petrol ürünlerinde fiyatları artırdı.
Hindistan, yaptırım kalkarsa İran petrolü almak istiyor
Dünya gıda fiyatlarındaki kesintisiz artış sekizinci aya taşındı. Gıda fiyatları endeksi; hububat, şeker ve bitkisel yağdaki yükselişin etkisiyle ocak ayında yüzde 7,1 artışla 113,3’e çıkarak, Temmuz-2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel hububat hasadının 2020 yılında tarihi zirveye çıkacağını tahmin etti. Örgüt, bununla birlikte hububat stoklarındaki hızlı azalmaya dikkat çekti ve Çin'den gelen ithalat talebinin beklentileri aştığına işaret etti. Hindistan’ın devlete ait petrol şirketi Hindustan Petroleum Corp, dün yaptığı açıklamada Hint rafinerilerinin ABD’nin Tahran’a yönelik yaptırımlarını gevşetmesi durumunda İran petrolü ithalatına devam edeceğini söyledi. Çin’den sonra İran’ın en büyük petrol müşterisi olan Hindistan, 2019 yılının ortalarında Donald Trump liderliğindeki ABD hükümetinin yaptırımları nedeniyle İran’dan petrol ithalatını durdurmuştu. Şirketin yöneticisi M.K. Surana “İran petrolü Hint rafinerilerinin ithalat sepetindeydi ve durum değişirse bu petrolü alabilmekten mutlu olacağız” diye konuştu. Hafta başında İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Washington ve Tahran’ın İran’la batılı ülkeler arasında yapılan nükleer anlaşmaya dönmek konusunda senkronize adımlar atacağının sinyalini verirken, Joe Biden hükümetinin İran’la tekrar masaya oturmak istediği de biliniyor. Öte yandan Hindistan’ın İran’dan petrol ithalatını durdurması ABD’li petrol üreticilerine yaramış, ülkenin ABD petrolü ithalatı artmıştı. Hindistan’ın Petrol Bakanı Dharmendra Pradhan da geçen yıl “Biden döneminde İran ve Venezüela’dan ithalatı artırarak petrol ithalatında kaynak çeşitliliğine gitmek istediklerini” söylemişti.
Altın aşı ve dev paketi izliyor
ABD’de 1,9 trilyon dolarlık paketin netlik kazanmasına göre yön bulacak altında ise Commerzbank’a göre 200 günlük ortalama kırıldı ve 1,800 doların altına inilirse, kısa vadede düşüş sürebilir. Avustralya Ulusal Bankası emtia araştırmaları birimine göre ise altına en büyük risk aşının yaygınlaşarak güçlü ekonomik iyileştirme getirmesi. Spot altın dün dolardaki hafif güçlenmeye paralel yüzde 1’in üzerinde düştü ve 1.809 dolar/ons düzeyine kadar geriledi. COMEX altın yüzde 1,2 düşüşle 1.812 dolara geriledi.