Kızıldeniz’de tansiyon yükseldi, 3 gemi vuruldu! Çok sayıda nakliye şirketi seferlerini durdurdu
Yemen'de İran destekli Husiler, Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde 3 gemiyi balistik füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) vurduklarını açıkladı. Gemilerin maliki şirketler hakkında bilgi verilmezken, küresel nakliye firmaları Kızıldeniz'deki seferlerini saldırılar nedeniyle askıya aldı.
Haber Merkezi |Yemen'de Husiler Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde 3 gemiyi hedef aldı. Gemilerin balistik füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) vurulduğu açıklandı.
Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, "El-Mesira" televizyonunda yayımlanan konuşmasında "işgal altındaki Filistin topraklarına giriş yasağını (Husilerin ilan ettiği)" çiğneyen 3 gemiye "operasyon" düzenlediklerini belirtti.
SC MONTREAL, MAERSK KOWLOON ve MOTARO’ya füze atıldı
Seri, Umman Denizi'nde "SC MONTREAL" ve "MAERSK KOWLOON" isimli gemilerin İHA'lar ve kanatlı füzelerle hedef alındığını, Kızıldeniz'de de "MOTARO" adlı gemiye çok sayıda balistik füze atıldığını ve bu "operasyonların" başarıyla tamamlandığını kaydetti.
Seri, "işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağını" ihlal etmeleri sebebiyle vurulduğunu kaydettiği gemilerin maliki şirketler hakkında bilgi vermedi.
Husiler Kızıldeniz'de gemilere saldırılar düzenliyor
Yemen'deki İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor.
Gemicilik şirketleri seferlerini durdurdu
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.
ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.
Avrupa Birliği (AB), Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlatırken İtalya da 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.
Küresel ticaretin büyük çoğunluğu Kızıldeniz rotasını kullanıyor
Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.