İsrail'den Lübnan'a geniş çaplı hava saldırısı: Ölü sayısı 356'ya yükseldi

İsrail, Lübnan’a yönelik tarihindeki en büyük hava saldırısını başlatarak 1100’den fazla bombardıman gerçekleştirdi. İsrail ordusunun hedefi, Hizbullah’ın silah sakladığını öne sürdüğü Lübnan kasabalarındaki evler oldu. Buna karşılık Hizbullah, üç İsrail mevzisinde çok sayıda roketle saldırıya geçti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında en az 356 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Kuzeyde güç dengesini değiştireceğimizi söylemiştik, şimdi tam olarak bunu yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi | AA |

İsrail ile Hizbullah arasında karşılıklı saldırılar şiddetlendi.

Hizbullah'ın dün İsrail'i roketlerle vurmasının ardından İsrail ordusu bu sabah yeniden Lübnan'ı bombalamaya başladı. Ordu, 100'den fazla Hizbullah hedefini vurduğunu bildirdi.

Hizbullah'a karşı en geniş çaplı hava saldırılarını başlattığını açıklayan İsrail ordusu, Lübnanlıları Hizbullah hedeflerinden uzaklaşmaları konusunda uyardı.

İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı açıklamada, “Hizbullah tarafından silah depolamak için kullanılanlar gibi askeri amaçlarla kullanılan bina ve alanların içinde ve yanında bulunan Lübnan köylerindeki sivillere kendi güvenlikleri için derhal tehlikeden uzaklaşmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada "Muharebe altyapısını hedef alan saldırılar gerçekleştirdik, hedefleri vuruyor ve yeni aşamalara hazırlanıyoruz" denildi. 

21'i çocuk 356 kişi öldürüldü

Lübnan devlet haber ajansı NNA, “düşman savaş uçaklarının yarım saat içinde 80'den fazla hava saldırısı düzenlediğini” ve saldırıların Lübnan'ın gündeyinde Nabatiyeh bölgesini hedef aldığını duyurdu. Ayrıca Tyre bölgesine de saldırılar düzenlendiği bildirildi.

Aynı zamanda doğuda Bekaa Vadisi'nde, Lübnan'ın derinliklerinde Suriye sınırı yakınlarında, Baalbek civarı ve Hermel'in dış mahalleleri de dâhil olmak üzere yoğun saldırılar başlatıldığı aktarıldı.

Lübnan devlet medyası, bir İsrail roketinin Lübnan'ın liman kenti Biblos'u vurduğunu da duyurdu.

İsrail akşam saatlerinde ise Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurmaya başladı. Beyrut'un güneyindeki bir mahalle vurulurken, İsrail ordusu Beyrut saldırısının belirli bir hedefe yönelik olduğunu belirtti.

İsrail, Beyrut saldırısında Hizbullah'ın lider kadrosundan Ali Karaki'yi hedef aldı. Hizbullah, güney cephesi komutanı Ali Karaki’nin hayatta olduğunu açıkladı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'ın güneyini hedef alan saldırılarında aralarında çocuk, kadın ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu en az 356 kişinin öldüğünü ve bin 246 kişinin yaralandığını açıkladı. Hayatını kaybedenlerin 21'inin çocuk, 39'unun ise kadın olduğu belirtildi.

Lübnanlı bir yetkili, can kaybına ilişkin, "İç savaştan bu yana en ağır kayıp verildi" dedi.  Sağlık bakanı ise İsrail saldırılarında bir haftadan kısa sürede yaklaşık 5 bin kişinin yaralandığını söyledi.

"Hizbullah silahları var" iddiasıyla evler hedefte

Son aktarılan bilgiye göre İsrail ordusu sabahtan bu yana Lübnan'ın güney ve doğusundaki çeşitli bölgelere yaklaşık 300 hava saldırısı düzenledi.

İsrail ordusu sözcülerinden Avichay Adraee, Lübnan kasabalarında Hizbullah’ın silah sakladığını iddia ettiği evlere yönelik hava saldırılarının her an gerçekleşeceğini, buradaki sakinlerin derhal tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Bir Hizbullah kaynağı ise AFP'ye yaptığı açıklamada, Bekaa Vadisi'ndeki saldırıların bölgeyi doğudan batıya hedef aldığını belirtti.

Anadolu Ajansı, İsrail'in yoğun hava saldırısı nedeniyle Tire'den binlerce kişinin Sidon'a doğru kaçtığını duyurdu.

Öte yandan Lübnan'da okullar saldırılar nedeniyle iki gün tatil edildi. Beyrut ile Lübnan'ın güney ve doğusundaki okullar sığınak olarak kullanılmaya başlandı.

Ayrıca 14 havayolunun, Lübnan uçuşlarını askıya aldığı açıklandı.

İsrail'den olağanüstü hal kararı

İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail hükümetinin genişletilmiş siyasi ve daraltılmış güvenlik kabineleri toplantıları başladı.

İsrail'in gün boyunca hava saldırıları düzenlediği Lübnan'dan roketlerle karşılık verilmesi üzerine, Tel Aviv yönetiminin ülke genelinde olağanüstü hal ilan ettiği bildirildi.

Kabine toplantısında bakanlar, telekonferans yöntemiyle ülke genelinde 30 Eylül'e kadar olağanüstü hal ilan edilmesini kabul etti. Lübnan Hizbullahı ile şiddetlenen çatışmalar karşısında durumun hızla değişmesi halinde olağanüstü halin hükümete daha geniş yetkiler tanıdığı için söz konusu kararın alındığı aktarıldı. Olağanüstü halin, İsrail ordusunun iç cephe komutanlığının yaptığı güvenlik uyarılarıyla ilişkili olmadığı vurgulandı.

İsrail ve ABD savunma bakanlarından görüşme

Saldırılar sürerken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile ordunun Lübnan'da Hizbullah'a yönelik son saldırıları hakkında konuştuğunu duyurdu.

Gallant X'te yaptığı açıklamada, “Bakana Hizbullah'ın tehditlerine ilişkin bir durum değerlendirmesi sunduk ve Hizbullah'ın İsrailli sivillere karşı saldırı düzenleme kabiliyetini azaltmaya yönelik IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) operasyonları hakkında bilgi verdik. Ayrıca daha geniş bölgesel durumu ve İran ile vekillerinin oluşturduğu tehditleri de ele aldık” ifadelerini kullandı.

İPA Başkanı Gökce: Türkiye, organize suçta Avrupa'da birinci Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Rifat Hisarcıklıoğlu'dan ücret artışı için gelir vergisi çağrısı Ev alacaklar dikkat! Konut kredisinde faizler düştü: Başvuru şartları neler? Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı: Kuvvetli yağış geliyor TOKİ yüzde 25 indirim kampanyası başlıyor! İşte başvuru tarihleri