Everest'te 100 yıl sonra kopmuş ayağı bulundu

Everest'te bir ayak bulundu. Ayağın, 1924’te tırmanış sırasında ortadan kaybolan Irvine’e ait olduğu iddia ediliyor.

Haber Merkezi |

100 yıl önce kaybolan bir İngiliz dağcıya ait olduğu düşünülen bir ayak, dağcılığın en büyük gizemlerinden birini çözebilecek bir keşifle Everest Dağı'nda bulundu.

Andrew "Sandy" Irvine, Haziran 1924'te partneri George Mallory ile birlikte Everest'e tırmanmaya çalışmıştı ancak ikili dağda kaybolmuştu. Daha sonra partnerinin cansız bedenine ulaşılsa da Irvine'in cesedi hiçbir zaman bulunamadı. Ancak geçen ay National Geographic belgeseli çeken bir dağcı ekibi, eriyen buz tabakasında ortaya çıkan bir ayağa rastladı.

Ekibi yöneten Jimmy Chin, keşfi "anıtsal ve duygusal bir an" olarak tanımladı.

Everest’e ilk defa tırmananların Edmund Hillary ve Tenzing Norgay olduğu bilinyor. Ancak bu keşif yeni bir soruyu beraberinde getirdi: Hillary ve Norgay’dan 29 yıl önce zirveye çıkılabilmiş miydi?

Irvine ve Mallory çiftinin başarılı olup olmadığını kanıtlayabilecek, yanlarında taşıdıkları filmli bir kamera olduğu iddiası, Irvine’in cesedine henüz ulaşılamadığı için halen cevapsız.

National Geographic raporuna göre, İngiliz yetkililer ayağın kimliğini bir DNA örneği alarak doğrulamaya çalışıyor.

Ancak film ekibi, botun içinde bulunan çorabın üzerinde "A.C. Irvine" işlemesi olması nedeniyle bunun Irvine'e ait olduğundan oldukça emin.

Kaybolduğunda 22 yaşında olan Irvine, bir asırdır dağcılık dünyasını meraklandıran bir keşif gezisinin en genç üyesiydi. Irvine ve Mallory, en son 8 Haziran 1924'te zirveye doğru yola çıktıklarında canlı olarak görüldü.

Mallory'nin cesedi ancak 1999'da bir Amerikalı dağcı tarafından bulunabildi.

Ayçiçek yağı fiyatlarında rekor: 3 ayda 3 zam! Fiyatlar daha da yükselecek mi? Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın TÜSİAD Başkanı Turan: Önceliğimiz, ekonomik istikrar ve güven tesisi Ev almak isteyenler en karlı yolu buldu! Akın akın kredi çekiyorlar Cem Garipoğlu'nun öldüğüne neden inanılmıyor? Epözdemir yanıtladı... Coca-Cola’ya zam geliyor! Tarih belli oldu: İşte zamlı kola fiyatları