Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma

Azerbaycan ile Ermenistan sınırında hafta sonu başlayan çatışmalar bugün de devam etti. Çatışmalarda en az 21 kişi hayatını kaybetti.

Dağlık Karabağ bölgesinde Ermeni ve Azeri güçler arasında dün başlayan çatışmalar ikinci gününe girerken tarafların birbirlerini hava aracı, füze ve ağır toplar kullanmakla suçladığı çatışmalarda en az 21 kişi hayatını kaybetti.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında 2016 yılında bu yana en şiddetli çatışmalardan biri yaşanırken, dünyanın önemli doğal gaz ve petrol boru hatlarının geçtiği Kafkasya'daki istikrarın bozulacağından endişe ediliyor.

Azerbaycan'ın toprağı olan Dağlık Karabağ, Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından 1991 yılında Azerbaycan'dan ayrıldı. Ermenistan'ın desteğini alan Dağlık Karabağ yaklaşık üç yıl süren savaşta Azerbaycan'a ait bazı alanları tampon bölge olarak ele geçirdi ve 1994 yılında Azerbaycan ile ateşkes imzaladı.

Ancak Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle Ermeni güçler ile Azerbaycan arasında aralıklarla çatışma çıkıyor.

Çatışmaların daha geniş bir alana yayılmasının ise Ermenistan'ın müttefiki Rusya ve Azerbaycan'ı destekleyen Türkiye'yi de içine çeken bir savaşa dönüşeceğinden endişe ediliyor.

Ermenistan parlamentosu Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ topraklarına yönelik "büyük çaplı askeri saldırısını" kınadı ve Türkiye'nin müdahalesinin bölgeyi istikrarsızlaştırma ihtimali taşıdığı uyarısında bulundu. Azerbaycan ise Türkiye'nin çatışmalarda yer aldığı iddiasını reddetti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı altı Azeri sivilin öldüğünü, 19'unun da yaralandığını açıklarken, Dağlık Karabağ yönetimi 15 askerinin daha çatışmalarda hayatını kaybettiğini ve 100'den fazlasının yaralandığını bildirdi. Ermenistan dün de çatışmalarda 16 askerinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Türkiye'nin tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan'ı kınayarak Türkiye'nin Dağlık Karabağ krizinde Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyledi.

Erdoğan bugün yaptığı konuşmada, "Dağlık Karabağ'ın işgaliyle başlayan krize bir son verilmesi vakti gelmiştir. Türkiye Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edecektir." dedi.

Savunma Bakanı Hulusi Akar ise ateşkes için Ermenistan'ın saldırılarının durması gerektiğini ifade ederek, "Azerbaycanlı kardeşlerimizin öz topraklarını savunmasında yanlarındayız. Ermenistan derhal saldırılarını durdurmalı. Yurt dışından getirdikleri paralı askerleri, teröristleri geri göndermeli ve işgal ettikleri Azerbaycan topraklarını boşaltmalıdır." dedi. 

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da Ermenistan ile Azerbaycan arasında arabuluculuk yapan ve Minsk üçlüsü olarak adlandırılan ülkelerin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Kalın, dün Reuters'a yaptığı açıklamada, "Azerbaycan'ı her şekilde desteklemeye kararlıyız. Ermenistan bir kez daha uluslararası hukuku ihlal etti, mevcut ateşkesi bozdu... Minsk Grubu ülkeleri Ermenistan'a uluslararası hukuku ihlal etmemesi yönünde baskı yapmak zorunda" dedi. Minsk üçlüsü Rusya, ABD ve Fransa'dan oluşuyor.

Çatışmalar

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan güçlerinin Dağlık Karabağ'ın kuzeyindeki Terter kasabasına top ateşi açtığını açıkladı.

Azerbaycan Savunma Bakanı Anar Evyazov, Interfax'ta yer alan habere göre Karabağ'daki Taliş köyü yakınlarındaki stratejik öneme sahip tepeleri ele geçirdiklerini söyledi.

Evyazov, "Düşman mevzilerine füze, top ve hava saldırısı düzenliyoruz. Düşman, mevzilerini terk etmek zorunda kalıyor." dedi.

Evyazov, Ermenistan ordusunun hava indirme alayı komutanı Lernik Babayan'ın Taliş yakınlarında öldürüldüğünü söyledi ancak bu bilgi teyit edilemedi.

Çin ve Rusya da iki tarafın itidal göstermesini istedi.

Ermenistan 15 askerinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı

Interfax haber ajansı Ermenistan Savunma Bakanlığı temsilcisi Ermenistan'da 200 kişinin yaralandığını söyledi.     

Dağlık Karabağ yönetimi bugünkü açıklamasında 15 askerinin daha Azerbaycan'la çatışmalarda hayatını kaybettiğini ve Azerbaycan'ın ağır silahlarla top ateşi açtığını bildirdi. 

Ermenistan'dan "Suriyeli savaşçı" iddiası

Ermenistan'ın Rusya büyükelçisi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden Azerbaycan'a 4,000'e yakın savaşçı gönderdiğini iddia etti.     

Azerbaycan ise bu iddiayı reddetti.     

RIA haber ajansına konuşan büyükelçi, Suriye'den gelen savaşçıların Dağlık Karabağ'daki çatışmalara katıldıklarını savundu.           

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in danışmanı Hikmet Gadziev, "Suriye'den militanların Azerbaycan'a konuşlandırıldığı iddiası Ermenistan tarafının yeni bir provokasyonudur ve tamamen saçmalıktır." dedi. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bugün kısmi seferberlik ilan ederken Azerbaycan Dışişleri Bakanı 6 sivilin hayatını kaybettiğini ve 19 sivilin yaralandığını açıkladı. (Reuters)

Azerbaycan'da kısmi seferberlik ilan edildi

AA'nın bildirdiğine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkede kısmı seferberlik ilan edilmesine yönelik kararı imzaladı.

Karara göre Azerbaycan Seferberlik ve Askerlik Devlet Hizmeti, askeri görevli bulunan vatandaşların seferberlik için askere alınmasını ve askeri nakliye konularıyla ilgili tedbirleri hayata geçirecek. 

"Paralı Ermeni savaşçı" iddiası

Ermenistan'ın Suriye'nin kuzeyinden Azerbaycan'a 4 bine yakın savaşçı gönderildiği iddiasının ardından, Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov da, "Düşman kayıpları arasında bulunan cesetlerin bir kısmının Suriye'den gelen Ermeni asıllı paralı savaşçılar olduğu tespit edildi. Ermeni tarafı bu bilgiyi hem yerel hem de uluslararası toplumdan saklıyor." ifadesini kullandı.

Eyvazov, Azerbaycan ordusunun Ermenistan ordusuna ait 24 tank ve zırhlı aracı, 15 OSA tipli uçaksavar sistemini ve 18 İHA'yı imha ettiğini kaydetti.

Rusya'dan Dağlık Karabağ çağrısı

500 bin ve 1 milyon TL'lik konut kredisinin aylık ve toplam ödemesi ne kadar? Borsada servet inşasının formülü uzun vadeli yatırım Meta'dan işten çıkarma kararı İngiltere Merkez Bankası dijital pound kararını erteledi Aile Yılı desteklerinin şartları belli oldu Konut kredisinde son durum! İşte 1 milyon TL’nin güncel geri ödemesi...